Centre Excursionista De Benicàssim

El Centre Excursionista de Benicàssim es constitueix amb la finalitat de canalitzar les inquietuds d’un bon nombre de persones que tenen com a aficions comunes les relacionades amb el muntanyisme en el més ampli sentit de la paraula. També es pretén fomentar la cultura autòctona i, en general, tot el que contribuïsca a l’estima i la defensa del medi ambient.

Seguint aquestes premisses, el 20 de març de 2000 una comissió gestora va impulsar la idea i es pot afirmar que és la data de naixement del Centre Excursionista de Benicàssim. Les activitats del Centre consisteixen en l’organització d’activitats al llarg de tot l’any al voltant de la muntanya i la naturalesa. En eixe sentit, es programen excursions amb una freqüència quinzenal i també s’inclouen excursions que comporten estades d’un o més dies.

El Centre ha consolidat les jornades que porten per títol Temps de Muntanya i Natura. Al voltant del mes de febrer es programen conferències, documentals i audiovisuals que intenten transmetre al públic en general els valors de la naturalesa i l’ecologia.

També ha contribuït a enfortir els llaços amb la població d’Évian-les-Bains, agermanada amb Benicàssim. Tots els anys comparteixen durant una setmana senda i sentiments amb els francesos i els alemanys de l’altra població agermanada amb aquests: Neckargemünd.

Amb el pas del temps, han ampliat les amistats amb altres centres excursionistes i han decidit organitzar de manera conjunta diverses activitats, entre les quals destaquen les excursions intercomarcals. Dues vegades a l’any s’ajunten per a caminar, xarrar i gaudir dels paisatges que tria el centre amfitrió.

A la tardor organitzen unes jornades micològiques que ensenyen a conéixer totes les possibilitats que tenen els bolets de la nostra terra. El Centre Excursionista de Benicàssim edita una revista gratuïta de periodicitat semestral amb la seua programació, que es pot trobar a l’Oficina de Turisme i a la Casa de Cultura de Benicàssim.

També s’han agrupat per a ser més forts davant les agressions a la muntanya i al medi ambient en general. Així, cada any celebrem el Dia de la Muntanya Neta, una iniciativa que naix amb l’impuls i el suport del Comité de la Naturalesa de la UIAA (Unió Internacional d’Associacions d’Alpinisme). Es tracta d’un acte reivindicatiu i a vegades de protesta enfront d’una agressió al medi a les nostres comarques més pròximes.