A.C. Colla de dolçainers i tabaleters de Benicàssim

L’Associació Cultural Colla de Dolçainers i Tabaleters de Benicàssim, creada l’any 1995, està formada per un grup d’amics i amigues amb la intenció de promoure i difondre tot el que envolta al món de la dolçaina i el tabal, perquè siguen més coneguts i benvolguts entre el poble. També recopilen cançons de dolçaina i fan activitats culturals i lúdiques relacionades amb el nostre folklore.

L’activitat principal de l’associació, basada en el treball continuat, està orientada a la interpretació de cançons populars i d’autor per a dolçaina i percussió o dolçaina i banda. Almenys la tasca més important es fa a través de l’Escola Municipal de Dolçaina i Tabal, que reuneix un bon nombre d’alumnes, alguns dels quals ja s’han integrat a l’associació per a participar activament en tots els aspectes.

Al llarg d’aquests anys han omplit les carpetes de partitures, cosa que els ha permés adequar el seu repertori als diferents actes o festes que acompanyen, entre les quals està la cavalcada de reis, la coqueta per Sant Antoni o la romeria a l’ermita de Santa Àgueda al febrer. Més cap a l’estiu participen en la processó del Corpus i en la Nit de Sant Joan, amb la cercavila pel poble fins a la platja de la torre de Sant Vicent, o en el festival d’Havaneres a l’agost, convidats pel grup Canya de Sucre. També participen en les festes de Sant Tomàs al setembre, en la Diada del 9 d’Octubre i al tradicional mercat nadalenc, donant suport al grup Viure de Benicàssim.

És doncs un bon nombre d’actes on posen la nota musical més tradicional, a més de col·laborar amb la resta d’associacions de la població. Així es poden destacar les realitzades amb els grups de dansa el Cremaller i Aires Valencians, la banda juvenil de l’Escola de Música de Benicàssim (ESMUBE) i la colla de Gegants i Cabuts. L’associació també ha actuat a nombrosos pobles de totes les comarques valencianes, però també a Catalunya, Leganés (Madrid) i la població agermanada d’Évian-les-Bains.