Col·loqui: Leopoldo Querol Roso. Una vida al piano (1899-1985)

Col·loqui: Leopoldo Querol Roso. Una vida al piano (1899-1985)

Preu

Gratuït

Ponent, Mario Masó Agut.

Leopoldo Querol Roso (1899-1985) ha sigut possiblement la persona qui més ha fet per la cultura i la promoció nacional i internacional de Benicàssim. Nascut a Vinaròs, va adquirir en la dècada de 1930 una vila en la localitat, transmetent el seu amor i estima per Benicàssim a totes les seues importants amistats, fent que fora el lloc d'estiueig del compositor més important de l'època, Joaquín Rodrigo, i lloc de composició del seu Concert d'Estiu, o que la pel·lícula Concert Màgic, on Querol s'interpretava a si mateix, es rodara en llocs com a Vila Elisa, el Voramar o la seua pròpia Vila Manuela.

Això es va magnificar encara més a partir de 1967, quan va impulsar el naixement del Certamen Internacional de Guitarra Francisco *Tárrega. Querol va presidir la pràctica totalitat dels seus jurats, convidant a ells i a la localitat als més importants músics espanyols, com Joaquín Rodrigo, Narcís Yepes, Ernesto Halffter, Federico Moreno Torroba o Matilde Salvador, o internacionals com Fritz Buss, Robert J. Vidal, Jiri Knoblock,  Angelo  Gilardino o David  Rusell.
Tota esta labor va fer que fora nomenat Fill Adoptiu de Benicàssim, President d'Honor Vitalici del Certamen Internacional de Guitarra, o continue tenint un cèntric carrer en el seu honor, sense oblidar la seua Vila Manuela, on va morir en 1985 just quan començaven a sonar les primeres notes de la 19a edició d'un Certamen de guitarra que ja ha arribat amb gran èxit a les 56 edicions.

El pianista i musicòleg Mario Masó ha donat a conéixer la vida de Leopoldo Querol a través de diverses conferències per a entitats com la Societat Espanyola de Musicologia, Associació Valenciana de Musicologia, Ateneu de Castelló, Aula Isabel Ferrer, Fundació Caixa Vinaròs o la Associació Amics de Vinaròs, així com mitjançant publicacions locals i nacionals.

També et podria interessar...